Buletin informativ sindical

Buletin sindical informativ iunie 2019

 Sindicatul „Valahia” a câştigat procesul cu COST

După ce au fost chemaţi în judecată de aceştia din urmă, pe motiv că le-a fost lezată „onorabilitatea”, magistraţii Judecătoriei Târgovişte au dat câştig de cauză sindicaliştilor şi au respins, ca nefondată, cererea COST. Atâta timp cât există poluare, cât există proastă salarizare, cât există discriminare şi lipsă de dialog avem tot dreptul să avem propriile noastre comentarii vizavi de aceste fapte”, a declarat preşedintele Sindicatului „Valahia” Târgovişte, Nicolae Dragodănescu.

Sursa: http://www.jurnaldedambovita.ro

Situație incredibilă la un punct de lucru din orașul Covasna al unei fabrici brașovene de textile.

Peste 60 de femei din județul Covasna trec prin clipe de coșmar după ce poarta unității unde lucrau de câteva luni s-a ferecat, fără să primească nicio explicație. Zeci de persoane au rămas și cu salariile neplătite din luna mai și ce este și mai dubios este că nimeni nu oferă oamenilor niciun răspuns concret. Inspectoratul Teritorial de Muncă a început o anchetă în urma sesizărilor primite de la femeile care, de joi așteaptă nedumerite în fața porților fabricii Textile Blue Wash din orașul Covasna. 

Sursa: https://covasnamedia.ro

Sindicaliștii de la North Star Shipping vor declanșa greva general

În urma fuziunii unităților care au dat naștere actualei companii, au apărut diferențe foarte mari între lucrătorii ce îndeplinesc aceeași funcție și au aceeași categorie de încadrare. La solicitarea angajaților, sindicatul a cerut administrației să elimine această anomalie.

Participanții au decis în unanimitate să continue acțiunile de protest și să declanșeze greva generală pe data de 15 iulie. Până atunci, vor face și o vizită în grup, la sediul din București al companiei ADM, pentru a-și striga nemulțumirile. Apoi, portavocea s-a plimbat din mână în mână și vorbitorii au îndemnat la unitate și continuarea luptei. „Suntem cu mult sub nivelul salarizării din UE. Ar fi trebuit să cerem o creștere salarială de 1.000 de euro”, a spus unul dintre cei ce au luat cuvântul.

Sursa: http://m.cugetliber.ro

„Un nou început pentru negocierea colectivă în Europa”, conferinţă organizată de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a organizat în 25 iunie 2019, la Palatul Victoria, o conferinţa de presă cu tema: „Un nou început pentru negocierea colectivă în Europa”. Conferinţa a fost susţinută de ministrul de resort, Marius Budăi, alături de Luca Visentini, secretarul general al Confederaţiei Sindicatelor Europene (ETUC), Nils Trampe - preşedintele Comitetului pentru Relaţii Industriale de la BusinessEurope şi Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele Cartel ALFA. Evenimentul a cuprins lucrările Conferinţei la nivel înalt la care au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Organizaţiei Internaţionale a Muncii, miniştri ai muncii din Statele Membre ale Uniunii Europene şi parteneri sociali europeni şi naţionali, în contextul deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România.

Sursa: https://www.dcnews.ro