Noutăți

Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României

Afficher l'article en plein écran

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii urcă la 6.762 de lei, potrivit unei cercetări realizate de Fundaţia Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Buletin informativ sindical

În perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. Studiul este un proiect al Coaliției pentru muncă decentă, din care face parte şi CNS Cartel ALFA.

Rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuția despre resursele necesare pentru traiul populației în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coș minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noțiunii de nivel de trai decent și a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populația României să își poată asigura un asemenea nivel de trai.

Din studiu rezultă că pentru alimentaţie este nevoie de 1.405 lei, pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 651 de lei, locuinţă – 1.781 de lei, dotarea locuinţei – 220 de lei, cheltuieli cu locuinţa – 477 de lei, produse de uz casnic şi igienă personală – 238 de lei, servicii – 488 de lei, educaţie şi cultură – 546 de lei, îngrijirea sănătăţii – 107 de lei, recreere şi vacanţă – 234 de lei, fondul de economii al familiei – 615 de lei.

Conform lui Marcel Spatari, director Syndex România, conceptul de coş minim de consum a fost introdus pentru prima oară în legislaţia din România prin Ordonanţa de urgenţă nr. 217/2000, cu scopul de a servi drept 'element esenţial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale şi a altor politici în domeniul social'.

Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României

În perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

Rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuția despre resursele necesare pentru traiul populației în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coș minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noțiunii de nivel de trai decent și a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populația României să își poată asigura un asemenea nivel de trai

Studiul poate fi consultat mai jos, împreună cu actualizările anuale ale valorii coșului:

Distribuiți acest articol!