Noutăți

Noul regulament francez al muncii în beneficiul angajatorilor

Afficher l'article en plein écran

Guvernul francez stabilește noi regulamente cu privire la legislația muncii. Impactul asupra reprezentanților personalului este puternic, deoarece anumite regulamente au fost modificate.

Campania Syndex pe CSE

Inițial, reprezentanții personalului din companii au fost împărțiți în trei grupuri: persoanele delegate ale personalului, comitetul de întreprindere (CE), Comitetul pentru Sănătate și Siguranță (CHSCT). Noile regulamente suprimă acea structură pentru a stabili o singură entitate: Comitetul social și economic (CSE) și, prin urmare, numărul de reprezentanți ai lucrătorilor va scădea semnificativ. Acest organism va avea acum posibilitatea de a negocia contractele companiei, în unele cazuri fără implicarea sindicatului. Contractele companiei pot să se abată în multe cazuri de la acordurile sectoriale. Timpul standard de delegație a fost de asemenea revizuit, fiind redus de la 20 de ore la 16 ore pe lună și în funcție de membrii CSE.

O modificare importantă intervine în costurile de expertiză, care, până atunci, au fost suportate de companie: CSE va trebui să suporte 20% din taxele de expertiză. Ceea ce va determina probabil ca o companie mai mică să nu își mai permită expertiză tehnică, subminând astfel drepturile lucrătorilor de practică.

Regulamentul simplifică totodată posibilitățile angajatorilor de a stabili o muncă supranormativă a lucrătorilor la nivel individual și colectiv.

Distribuiți acest articol!